tag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post6087216197334723951..comments2024-02-24T14:51:56.830+01:00Comments on Kryzysowa Książka Kucharska: Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajaderykryzysowy kucharzhttp://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-51952063489005725872015-09-30T10:08:44.968+02:002015-09-30T10:08:44.968+02:00Bardzo ciekawy wpis, Dziękuję. Bardzo ciekawy wpis, Dziękuję. Milena Galuba - ZDROWI W ŁODZIhttps://www.blogger.com/profile/03991423957952222726noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-15722715360109900482015-04-16T10:08:41.834+02:002015-04-16T10:08:41.834+02:00Z tymi przepisami dotyczącymi chleba to było swego...Z tymi przepisami dotyczącymi chleba to było swego czasu wielkie "halo" z powodu piekarza z Legnicy. Oczywiście przepisy mówią o opodatkowaniu podatkiem VAT darowizny, ale w szczególnych sytuacjach sąd może umorzyć należność. Dlaczego w tej sytuacji sąd tego nie zrobił? Dlatego, że kara nałożona na piekarza dotyczyła głównie nierzetelnego ewidencjonowania sprzedaży chleba. Po kontroli sąd orzekł, że tylko 25% pieczywa zostało właściwie zewidencjonowane. Te darowizny stanowiły tylko niewielki procent należności. <br />Ponad to.w ustawie o podatku od towarów i usług Art.7 par. 3 i 4 jest zapis:<br />3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się do przekazywanych prezentów o małej wartości i próbek, jeżeli przekazanie to następuje na cele związane z działalnością gospodarczą podatnika.<br />4. Przez prezenty o małej wartości, o których mowa w ust. 3, rozumie się przekazywane przez podatnika jednej osobie towary:<br />1) o łącznej wartości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 100 zł, jeżeli podatnik prowadzi ewidencję pozwalającą na ustalenie tożsamości tych osób;<br />2) których przekazania nie ujęto w ewidencji, o której mowa w pkt 1, jeżeli jednostkowa cena nabycia towaru (bez podatku), a gdy nie ma ceny nabycia, jednostkowy koszt wytworzenia, określone w momencie przekazywania towaru, nie przekraczają 10 zł.<br />Także ta kwestia została rozwiązana. Reszta to dobra wola piekarza.<br />Niestety, tak samo jak w przypadku kontenerów z przeterminowaną żywnością, które są zamykane na klucz właściciele boją się pielgrzymek, które zostawią bałagan po sobie. Przynajmniej tak brzmi oficjalna wersja.<br />Nie bez znaczenia są tu co jakiś czas szeroko zakrojone akcje producentów tego, czy tamtego pod patronatem instytucji publicznych.<br />Sam chleb to składnik wielu dań, zwłaszcza tam, gdzie chleb jest dodatkiem, a nie podstawą żywienia.kryzysowy kucharzhttps://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-55854738251130667022015-04-16T02:37:35.808+02:002015-04-16T02:37:35.808+02:00Chleb, a raczej wszelkiego rodzaju pieczywo to wdz...Chleb, a raczej wszelkiego rodzaju pieczywo to wdzięczny półprodukt do wielu dań. Choćby śląska wodzionka, kotlety z chleba, angielski pudding chlebowy i francuskie tosty, saskie kluski z bułki tartej i czeskie knedliki. Temat rzeka nie do wyczerpania i źródło inspiracji na długo.<br />Problem to właśnie edukacja społeczeństwa w zakresie zagospodarowywania resztek, lub mądrego planowania zakupów. Raporty o żywności lądującej na śmietnikach są zatrważające- tysiące ton! A i przepisy utrudniają życie- piekarzom chcącym się dzielić niesprzedanym chlebem, cukiernikom i sklepom, chcącym udostępnić produkty o krótkiej trwałości chętnym. Swoją drogą: te terminy na opakowaniach to temat do szerszej dyskusji- ostatnio widziałem sól (białą, jodowaną) z terminem przydatności do spożycia. Absurd! Albo próba rozruszania rynku. <br />Wracając do tematu- czerstwy, "czarny" chleb jest składnikiem, nierzadko głównym wielu dań kuchni litewskiej, à propos jeszcze jest cudowny i supersmaczny kwas chlebowy!Meduzahttps://www.blogger.com/profile/07254206921032940062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-24930194039111443242015-04-15T21:51:57.763+02:002015-04-15T21:51:57.763+02:00Celiakliści nie mają problemu ze starym chlebem ;)...Celiakliści nie mają problemu ze starym chlebem ;) Co do mieszania chleba z bułką, to sklepowe "bułki" często taki właśnie mają skład.kryzysowy kucharzhttps://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-16523132178910694062015-04-15T20:56:48.007+02:002015-04-15T20:56:48.007+02:00Koszmar celiakistów ;) A tak z innej beczki - ja c...Koszmar celiakistów ;) A tak z innej beczki - ja chleb suszę wraz z bułkami i robię chlebo-bułkę tartą. MKhttps://www.blogger.com/profile/06065132025209628203noreply@blogger.com