tag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post5609576144090955617..comments2024-02-24T14:51:56.830+01:00Comments on Kryzysowa Książka Kucharska: Żółciakowe flaczkikryzysowy kucharzhttp://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-8004821992883053062014-08-27T12:11:07.691+02:002014-08-27T12:11:07.691+02:00żółciaka siarkowego, najlepiej przed gotowaniem na...żółciaka siarkowego, najlepiej przed gotowaniem na flaczki wymoczyć przez 24 godz w wodzie ,kilka razy ją zmieniając!!!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-25630635155652298182012-12-03T20:40:09.224+01:002012-12-03T20:40:09.224+01:00Ozorka i lejkowca nie próbowałem. Dzięki za inspir...Ozorka i lejkowca nie próbowałem. Dzięki za inspiracje :)kryzysowy kucharzhttps://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-21377929205682572232012-12-03T14:52:51.236+01:002012-12-03T14:52:51.236+01:00Chodzi o kolor. Dębowe ponoć najlepsze. Te które r...Chodzi o kolor. Dębowe ponoć najlepsze. Te które rosną np na robinii akacjowej (czyli drzewa zwanego pospolicie akacją trzeba gotować min 15 min. drzewo ma substancje trujące oprócz kwiatów, które można jeść, np w cieście naleśnikowym. Jeść można jako sałatkę liście mniszka lekarskiego, a z kwiatów robić nalewkę, winko, lub syrop. Dobrym grzybem, ale chronionym jest ozorek dębowy, albo lejkowiec dęty - bardzo paskudny grzyb (czarny), A ucho bzowe (uszak bzowy)smakuje jak grzybki mum, też do wykorzystania w kuchni. Częsty w lesie jest szczawik zajęczy - kwaskowy, dobry do kanapek, sałatek. A ze zwykłej pokrzywy można ugotować zupę, np w połączeniu ze szczawiem, szpinakiem, kub jako dodatek do sałatek, można tez zrobić nalewkę. Zupa pokrzywowa jest znana w kuchni rosyjskiej. <br />Pozdrawiam<br />KarolinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-21738126380355545942011-10-24T17:27:30.754+02:002011-10-24T17:27:30.754+02:00O czymś nie wiem? Czułem się dobrze :)O czymś nie wiem? Czułem się dobrze :)kryzysowy kucharzhttps://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-59756151481536431242011-10-24T13:27:42.221+02:002011-10-24T13:27:42.221+02:00Doczekasz się ! Zamkną cię za propagowanie grzybkó...Doczekasz się ! Zamkną cię za propagowanie grzybków !!! <br /><br />Filip z KonopiiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-41645418537738695912011-10-09T22:02:30.759+02:002011-10-09T22:02:30.759+02:00Możliwe bo śmierdzi w czasie gotowania, a czy jak ...Możliwe bo śmierdzi w czasie gotowania, a czy jak jajka? Nie w tej postaci :)kryzysowy kucharzhttps://www.blogger.com/profile/00312581985209294720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6827664103206245970.post-9730761602651198772011-10-09T20:58:04.378+02:002011-10-09T20:58:04.378+02:00Siarkowy znaczy, że ma siarkę? To powinien smakowa...Siarkowy znaczy, że ma siarkę? To powinien smakować jak jajeczko ;)Ulahttp://etykapraktyczna.plnoreply@blogger.com